Fakta om juiceapplejuice

Det gemensamma för alla fruktdrycker är att de innehåller juice som råvara i varierande grad. Vad slutprodukten får kallas är reglerat i livsmedelslagstiftningen.

100%

Juice är 100 % fruktråvara! Juicen utvinns ur frukt eller grönsaker genom mekanisk bearbetning. Slutprodukten skall ha den smak, arom och färg som är karaktäristisk för den frukt eller grönsak den kommer från. Juicen kan vara direktpressad från färska frukter eller så kan man göra ett juicekoncentrat för att mer ekonomiskt kunna lagra och transportera produkten. Juicekoncentratet är den vanligaste råvaran i juicer eller de andra drycker som nämns nedan. Om en juice är gjord från koncentrat skall den på förpackningen benämnas ”Juice från koncentrat”. Om den är direktpressad kan den kallas enbart ”Juice”.

25-50%

Nektar innehåller 25-50% fruktråvara, d.v.s. juice eller fruktpuré. Denna blandas med vatten samt socker eller andra sötningsmedel. Juicen från vissa frukter är inte speciellt lämpad att drickas direkt som den är, oftast p.g.a. för hög syrahalt. Detta gäller t.ex. svarta vinbär och passionsfrukt. Genom att tillsätta socker och vatten kan man uppnå en god balanserad smak. Även från frukter som passar utmärkt att dricka som juice kan man göra en nektar. Man erhåller då en mildare slutprodukt och oftast en mer kostnadseffektiv produkt eftersom socker och/eller andra sötningsmedel inte kostar lika mycket som juiceråvaran.

15-25%

Cider och drycker av ciderkaraktär innehåller oftast äpple- och/eller päronjuice som fruktråvara. Den traditionella svenska ciderprodukten har tillverkats i nästan 50 år. Den innehåller oftast 15-25% juiceråvara samt kolsyrat vatten och aromer.

10-15%

Fruktsoppa är inget begrepp som är skyddat i livsmedelslagen, till skillnad från juice, nektar och cider. Det är en produkt som består av vatten, socker, juice och/eller fruktpuré samt förtjockningsmedel och aromer. Oftast balanseras syrahalten med citronsyra och ibland tillsätts vitaminer.

1-25%

Olika former av fruktdrycker och saft kan innehålla varierande mängd Juice eller fruktpuré, men mängden skall anges på förpackningen. Vatten, socker eller annat sötningsmedel samt aromer utgör ingredienserna i dessa produkter.

Vad är ”Juicedrinks eller Juicedrycker”?

Juice är en beteckning som är skyddad i livsmedelslagen och den får användas enbart för produkten juice och för råvaran juice i ingrediensförteckningen. Uttrycken ”Juicedrink” och ”Juicedryck”, som ibland förekommer i handeln, är därför vilseledande och inte tillåtna.